Proč říkáme Anu ne

04.09.2013 22:51

 

   Protože někteří lidé navrhují, abychom se v nadcházejících volbách spojili s Andrejem Babišem a jeho hnutím Ano, uvádím několik důvodů, proč to nemůžeme udělat.

   Především naše KH staví zejména na jiné organizaci společnosti podle sociální trojčlennosti, která od sebe odděluje ekonomiku, politiku a duchovně-kulturní oblast.

   Znamená to, že ekonomika už nadále nemá a nesmí ovlivňovat politiku, která má na rozdíl od ekonomiky za úkol stavět na rovnosti a hledat rovnováhu všech složek ve společnosti. To, co nás dnes ničí je právě ovládání politiky ekonomikou.

   Hnutí Ano, které staví mocný podnikatel, který ovládá značnou část hospodářství v naší zemi, jde přesně opačným směrem. Každý, kdo chce získat voliče, bude vždy stavět na protikorupční rétorice, ale neřekne, jak systém, jehož je součástí, korupce zbavit, když je zabudována do jeho základů ekonomických i politických.

   Z hlediska trojčlennosti je nebezpečné a nepřijatelné, aby mocný podnikatel byl současně i politikem, protože moc se bude v jeho rukou kumulovat a navíc si pak může vyrábět zákony pro sebe přesně tak, jak se to děje.

   Tyto obavy potvrzují i výroky A. Babiše, který prohlašuje, že stát se má řídit jako dobrá firma a voliče nazývá akcionáři. Voliči nejsou akcionáři a stát není firma. Nemá v něm vládnout zisk, ale ziskem je dobrá solidární společnost a spokojený občan.

   Proto by se měl A. Babiš rozhodnout buď pro ekonomiku nebo pro politiku. Obojí dohromady dělat nelze. Navíc se v poslední době z řad jeho vlastních lidí ve straně Ano objevily zprávy o autokracii a nedemokratičnosti jeho řízení.

   Z těchto důvodů se nemůžeme spojovat.